Ηρώων Πολυτεχνείου 59, 3ος όροφος 210 41 77 611

Άρθρα

Τι σημαίνει δυσαπορρόφηση;

Τι σημαίνει δυσαπορρόφηση;

Το θέμα της δυσαπορρόφησης είναι αρκετά εξειδικευμένο, γι αυτό θα το περιγράψω όσο το δυνατόν πιο απλά. Ουσιαστικά είναι σύμπτωμα κάποιας υποκείμενης νόσου

Σύνδρομα δυσαπορρόφησης

Όπως λέει και το όνομα, τα σύνδρομα δυσαπορρόφησης είναι οι καταστάσεις εκείνες που δεν επιτρέπουν την απορρόφηση θρεπτικών ουσιών από το έντερο (όπως βιταμίνες, σίδηρο, ασβέστιο κτλ). Όλες οι ουσίες και τα υγρά που βρίσκονται στις τροφές απορροφώνται στο λεπτό έντερο, ενώ στο παχύ έντερο γίνεται μόνο απορρόφηση νερού.

Ποιες είναι οι αιτίες

Καταρχήν για να μιλήσουμε για σύνδρομο δυσαπορρόφησης θα πρέπει ο ασθενής να τρέφεται σωστά (για παράδειγμα να μην έχει ανορεξία). Υπάρχουν πολλές αιτίες που μπορεί να εμποδίσουν την απορρόφηση ουσιών από το έντερο. Μπορεί να υπάρχει κάποια φλεγμονή, να έχει αφαιρεθεί ή παρακαμφθεί κάποιο τμήμα του εντέρου, ή να μην παράγει ο οργανισμός τα απαραίτητα ένζυμα για να μπορέσει να γίνει η πέψη και να απορροφηθούν σωστά οι θρεπτικές ουσίες.

Παραδείγματα καταστάσεων που προκαλούν δυσαπορρόφηση είναι η χρήση αντιβιοτικών, η κοιλιοκάκη (δυσανεξία στη γλουτένη), η χρόνια παγκρεατίτιδα, κολλαγονώσεις, ο αλκοολισμός, η δυσανεξία στη λακτόζη, ακτινοβολίες στην κοιλιά που κάνουν ζημιά στο έντερο, μικροβιακές ή παρασιτικές λοιμώξεις, νόσος του Crohn, εκτομή τμήματος του εντέρου που προκαλεί το σύνδρομο βραχέος εντέρου κ.

Επίσης ενδοκρινικές διαταραχές όπως παθήσεις του θυρεοειδή, των παραθυρεοειδών, σακχαρώδης διαβήτης. Κατάχρηση καθαρτικών επηρεάζει την απορρόφηση. Δεν θα αναφερθώ περισσότερο στα αίτια γιατί είναι πολλά και τα περισσότερα είναι σπάνια.

Τι μπορεί να προκαλέσει;

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι : χρόνια διάρροια, απώλεια βάρους, κακή ανάπτυξη στα παιδιά, στεατόρροια (όταν υπάρχει λίπος στα κόπρανα), έντονη κόπωση, φούσκωμα και αναιμία. Αναλόγως την υποκείμενη νόσο θα εμφανιστούν ή όχι και άλλα συμπτώματα. Μπορεί να υπάρχει αφυδάτωση, υπογονιμότητα, οστεοπόρωση, ραχίτιδα και σε περίπτωση κοιλιοκάκης μπορεί να παρουσιαστεί αδενοκαρκίνωμα ή λέμφωμα του εντέρου.

Τι εξετάσεις πρέπει να γίνουν;

Αν ο γιατρός υποψιαστεί κάποιο σύνδρομο δυσαπορρόφησης, θα πρέπει να γίνει ένας πλήρης αιματολογικός έλεγχος, να δούμε αν υπάρχει αναιμία, αν λείπει σίδηρος, βιταμίνη Β12, φυλλικό όξύ, μαγνήσιο, ασβέστιο, αν έχει καλή πηκτικότητα στο αίμα, αν το συκώτι και το πάγκρεας λειτουργούν κανονικά.

Από εκεί και έπειτα αν χρειαστεί πιο εξειδικευμένος έλεγχος γίνεται εξέταση για αντισώματα για κοιλιοκάκη, έλεγχος με γαστροσκόπηση και κολονοσκόπηση, αξονική ή μαγνητική τομογραφία. Καλό είναι να γίνει και εξέταση κοπράνων για λίπος.

Ποια είναι η αντιμετώπιση;

Η θεραπεία εξαρτάται από την υποκείμενη πάθηση, αλλά και την αναπλήρωση των στοιχείων που λείπουν είτε με τροφή είτε με συμπληρώματα ή φάρμακα. Αν πρόκειται για δυσανεξία σε κάποια ουσία, είναι απαραίτητη η κατάργηση της τροφής αυτής όπως επίσης αν γίνεται μεγάλη κατάχρηση αλκοόλ, θα πρέπει να απαραίτητα αυτή να σταματήσει. Σίγουρα θα πρέπει να υπάρχει τακτική παρακολούθηση για την πρόληψη επιπλοκών.

Posted Comments
  • Τι είναι η κοιλιοκάκη;
    Τι είναι η κοιλιοκάκη;
    […] Ο ρόλος του λεπτού εντέρου είναι η απορρόφηση των συστατικών της τροφής και αυτό γίνεται μέσω των λαχνών. Όταν οι λάχνες καταστρέφονται ο οργανισμός δεν μπορεί να απορροφήσει πολλές ουσίες με αποτέλεσμα να έχουμε σύνδρομο δυσαπορρόφησης. […]
    reply
  • ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ
    ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ
    Καλημέρα σας. Συγχαρητήρια για την τόσο σαφή και αναλυτική προσέγγιση του άρθρου σας. Ακολουθώ φρουτοχορτο φαγική διατροφή εδώ και έξι μήνες. Νοιώθω υπέροχα αλλά δεν μπορώ να πάρω βάρος. Με 1,83 ύψος είμαι κάτω από τα εξήντα κιλά. Μήπως ενδεχόμενη δυασαπορρόφηση δεν μου το επιτρέπει;
    reply