Ηρώων Πολυτεχνείου 59, 3ος όροφος 210 41 77 611

Άρθρα

Προσέχουμε το έντερο μας

Προσέχουμε το έντερο μας

Σχεδόν όλοι οι Ευρωπαίοι, τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους θα επισκεφθούν γαστρεντερολόγο για να αντιμετωπίσουν κάποιοι πρόβλημα του πεπτικού τους συστήματος.

Είναι σημαντικό να ξέρουμε πως το έντερο που αποτελεί μεγάλο τμήμα του πεπτικού συστήματος περιέχει πάρα πολλά μικρόβια, άλλα καλά και άλλα βλαβερά.

Ένα έντερο με πολλά βλαβερά μικρόβια θα προκαλέσει στον πάσχοντα συμπτώματα όπως κούραση, πονοκέφαλο, διάρροια και διαταραχές του αμυντικού συστήματος. Σε μακροχρόνια βάση, η παραμονή πολλών βλαβερών μικροβίων μπορεί να προκαλέσει παθήσεις όπως καρκίνο του εντέρου ή του ήπατος, διαβήτη και παχυσαρκία, ιδιοπαθή φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου και ευερέθιστο έντερο, κοιλιοκάκη και αρθρίτιδα. Οι ερευνητές υποψιάζονται συσχέτιση μεταξύ της ισορροπίας των εντερικών μικροβίων και της νόσου του πάρκινσον και του αλτζχάιμερ.

Από την άλλη τα καλά μικρόβια κρατάνε τον οργανισμό σε ισορροπία. Μας βοηθούν στην αποδόμηση των τροφών, διεγείρουν την κυτταρική ανάπτυξη, δυναμώνουν το αμυντικό σύστημα και προλαμβάνουν αλλεργίες και ασθένειες. Για να αποκτήσουμε και να διατηρήσουμε την ισορροπία των μικροβίων στο έντερο , είναι απαραίτητη η λήψη πολλών φυτικών ινών με τη διατροφή μας, όπως λαχανικά, όσπρια, φρούτα και δημητριακά ολικής αλέσεως και σιτηρά.

Τώρα αρχίζει να γίνεται πιο κατανοητή η αλληλεπίδραση του εντέρου με τον υπόλοιπο οργανισμό. Το έντερο παίζει πολύ σημαντικότερο ρόλο απ ότι πιστεύαμε γι αυτό.

ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΕΝΤΕΡΟ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΠΡΟΣΕΧΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ

Αυτό το κείμενο είναι μετάφραση ενός βίντεο που ανέβηκε από την Ευρωπαϊκή εταιρία γαστρεντερολογίας. Επειδή δεν έχει μετάφραση, το μετέφρασα εγώ για όσους δεν καταλαβαίνουν αγγλικά.

Posted Comments
  • Αιμορραγία από το γαστρεντερικό σύστημα
    Αιμορραγία από το γαστρεντερικό σύστημα
    […] το στόμα, συνεχίζει στον οισοφάγο, στόμαχο, λεπτό και παχύ έντερο και καταλήγει στον πρωκτό. Η βασική του λειτουργία […]
    reply