Τι είναι οι κρίσεις πανικού;
Δεν είμαι ψυχολόγος ή ψυχίατρος, αλλά λόγω της φύσης της ειδικότητας μου διαπιστώνω πως όλο και περισσότερα άτομα γύρω μου από το επαγγελματικό ή κοινωνικό περιβάλλον παρουσιάζουν κρίσεις πανικού.
Και στον καθένα είναι διαφορετικά τα συμπτώματα. Φόβος, άγχος, τρόμος, δύσπνοια, ζάλη, αστάθεια, τρέμουλο, εφίδρωση, πόνος στο στομάχι, πόνος στο στήθος, μουδιάσματα, διαταραχές κενώσεων και πόσα ακόμη που θα θέλαμε όλη την ορολογία της ιατρικής για να τα περιγράψουμε. Σε κάθε άνθρωπο τα συμπτώματα είναι διαφορετικά και εμφανίζονται αιφνίδια.
Την ώρα της κρίσης το άτομο νοιώθει πως θα τρελαθεί, ότι παθαίνει έμφραγμα ή εγκεφαλικό, ότι χάνει τον έλεγχο, οι σκέψεις είναι σκέψεις καταστροφής και ακολουθείται από μεγάλη εξάντληση. Μετά από την πρώτη κρίση υπάρχει έντονα ο φόβος πως θα αυτό θα ξανασυμβεί.
Τι μπορεί να γίνει για να ελεγχθούν οι κρίσεις;
Κατ ‘αρχάς, χαλαρώστε ώστε όλες τις μεγάλες μυϊκές ομάδες του σώματός σας να χαλαρώσουν και αυτές.
Επιβραδύνετε την αναπνοή σας. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί καλύτερα με το να σφίξετε τα χείλη σας, σαν να φυσάτε ένα κερί. Επίσης, τοποθετήστε τα χέρια σας στο στομάχι σας για να νιώσετε την ταχύτητα της αναπνοής σας. Αυτό μπορεί να σας επιτρέψει να ελέγξετε καλύτερα τα περαιτέρω συμπτώματά σας.
Πείτε στον εαυτό σας ότι αν είμαι σε θέση να μιλήσω και να αναπνεύσω.
Μην ξεχνάτε ότι μπορείτε να πάθετε κρίση πανικού και όταν όλα στη ζωή σας είναι … τέλεια. Δεν θα πρέπει να σας κάνει εντύπωση το γεγονός ότι παρουσιάζετε κρίσεις πανικού ενώ η ζωή σας πηγαίνει γενικώς καλά. Oι κρίσεις πανικού είναι αντιδράσεις σε εξωτερικά ή εσωτερικά ερεθίσματα και μπορεί να εμφανιστούν ανεξάρτητα από τη γενική κατάσταση της ζωής μας.
Τα συμπτώματα του πανικού παρότι είναι πολύ δυσάρεστα δε δημιουργούν πραγματικούς κινδύνους για τη σωματική σας υγεία. Η κρίση πανικού δεν μπορεί να επιφέρει κανενός είδους μόνιμη βλάβη, είτε στη σωματική είτε στην ψυχική σας υγεία.
Οι κρίσεις πανικού δεν πρόκειται να σας επηρεάσουν περισσότερο όταν θα είστε έγκυος, αλλά δεν θα επηρεάσουν ούτε και την υγεία του εμβρύου. Μάλιστα οι ορμονικές αλλαγές που παρατηρούνται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πιθανό να λειτουργήσουν προστατευτικά ως προς την εμφάνιση κρίσεων πανικού.
Τέλος δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αν δεν αντιμετωπίσουμε άμεσα τις κρίσεις πανικού, μπορούν να εξελιχθούν σε άλλες ψυχικές παθήσεις, να περιλαμβάνουν ειδικά παράλογους φόβους (αγοραφοβία).
Επίσης η αποφυγή κοινωνικών επαφών, η εμφάνιση κατάθλιψης και οι αυτοκτονικές σκέψεις ή ενέργειες είναι τα συνηθέστερα προβλήματα διαταραχής πανικού.
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.