Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη γαστρεντερίτιδα

Αυτές τις μέρες παρατηρούνται αρκετά κρούσματα γαστρεντερίτιδας.  Πριν σας αναλύσω το θέμα, θα σας κάνω να χαμογελάσετε με ένα σχετικό ανέκδοτο:

Μιλούσαν τρεις φίλοι και είχανε προβληματισμό για το τι είναι το πιο γρήγορο πράγμα του κόσμου.

Λέει ο πρώτος : Κύριοι το πιο γρήγορο πράγμα του κόσμου είναι το φως. Ταξιδεύει με απίστευτη ταχύτητα, δεν προλαβαίνεις να δεις την πορεία του. Για παράδειγμα, για πότε πατάς το διακόπτη και για πότε ανάβει το φως είναι ασύλληπτα γρήγορο!!!

Λέει ο δεύτερος: Διαφωνώ κύριοι, για μένα το πιο γρήγορο πράγμα στον κόσμο είναι η σκέψη. Εγώ μπορεί να είμαι εδώ, αλλά η σκέψη μου να ταξιδεύει στην άλλη άκρη της χώρας, στην άλλη άκρη του κόσμου, ή του σύμπαντος σε χιλιοστά του δευτερολέπτου!!!

Αποφασίζει να μιλήσει και ο τρίτος αφού τους παρατηρούσε κουνώντας το κεφάλι του : Κύριοι σας ακούω τόση ώρα και διαφωνώ κάθετα μαζί σας. Το πιο γρήγορο πράγμα του κόσμου δεν είναι ούτε το φως ούτε η σκέψη. Η διάρροια είναι, γιατί προχτές που μ΄έπιασε, ούτε να σκεφτώ πρόλαβα, ούτε το φως να ανάψω!!!

Τι είναι η γαστρεντερίτιδα;

Η γαστρεντερίτιδα είναι μια φλεγμονή του πεπτικού συστήματος και τα κυριότερα συμπτώματά της είναι:

 • διάρροια,
 • ναυτία,
 • έμετοι,
 • πόνος στην κοιλιά,
 • φουσκώματα,
 • εξάντληση και
 • πυρετός.

Συνήθως διαρκεί 3 μέρες και αυτοϊάται χωρίς φαρμακευτική αγωγή.

Τι προκαλεί την γαστρεντερίτιδα;

Οι συχνότερες αιτίες είναι κάποιοι ιοί (ροταιοί, αδενοιοί κτλ) και η μετάδοση είναι πολύ εύκολη. Δυστυχώς στην καθημερινή ιατρική πράξη δεν είναι δυνατό να απομονωθούν σε κάποια εξέταση. Σπανιότερα η γαστρεντερίτιδα οφείλεται σε μικρόβια και σε αυτές τις περιπτώσεις η πορεία είναι σοβαρότερη και θέλει φαρμακευτική αγωγή.

Οι μικροβιακές γαστρεντερίτιδες είναι συνήθως αποτέλεσμα κακής υγιεινής, μολυσμένων τροφών ή νερού και γι αυτό παρατηρούνται συχνότερα σε αναπτυσσόμενες ή υποανάπτυκτες χώρες. Τα συνηθέστερα μικρόβια είναι η σιγκέλα και η χολέρα, ενώ στις αναπτυγμένες χώρες τα συνηθέστερα είναι η σαλμονέλα, το καμπυλοβακτηρίδιο, η λιστέρια και το κολοβακτηρίδιο.

Άλλες αιτίες είναι κάποια παράσιτα όπως η λαμβλια, αμοιβάδα και κρυπτοσπορίδιο. Διάρροια μπορεί να προκαλέσουν και άλλες καταστάσεις, όπως κατάχρηση αλκοόλ, ευερέθιστο έντερο, η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα, καθώς και φάρμακα (αντιβιοτικά, αντιόξινα που περιέχουν μαγνήσιο κτλ)

Πως γίνεται η διάγνωση της γαστρεντερίτιδας;

Η διάγνωση είναι πολύ εύκολο να γίνει μόνο από το ιστορικό και τα συμπτώματα του ασθενούς. Δεν χρειάζονται ειδικές εξετάσεις. Ειδικές εξετάσεις κάνει κάποιος αν υπάρχουν ενδείξεις μικροβιακής λοίμωξης, οπότε χρειάζεται καλλιέργεια κοπράνων, ή αν υπάρχει ένδειξη για άλλες παθήσεις οπότε μπορεί να χρειαστεί κολονοσκόπηση, αιματολογικός έλεγχος κτλ.

Ποια είναι η αντιμετώπιση;

Δεν χρειάζεται να απευθυνθεί από την πρώτη στιγμή κάποιος στο γιατρό για μια απλή γαστρεντερίτιδα επειδή μέσα σε 2-3 μέρες έχει κάνει τον κύκλο της. Αυτό που χρειάζεται κάποιος να κάνει είναι:

 • να πίνει αρκετά υγρά
 • να αποφύγει το αλκοόλ, τον καφέ και τους χυμούς, το γάλα και
 • αν οι διάρροιες είναι τόσες που δημιουργούν πρόβλημα, μπορεί να χορηγηθεί κάποιο αντιδιαρροιικό.

Θα πρέπει να αποφεύγονται τα λιπαρά και τα λαχανικά, και να προτιμώνται τροφές όπως ρύζι, ζυμαρικά, κρέας (βραστό ή ψητό), αλλά και το γιαούρτι. Επίσης το κάπνισμα επιδεινώνει τα συμπτώματα.

Ο κίνδυνος της γαστρεντερίτιδας είναι η αφυδάτωση και σε αυτή είναι επιρρεπείς να μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι και όσοι πάσχουν από σοβαρές χρόνιες παθήσεις.

Στο γιατρό θα πρέπει να απευθυνθεί κάποιος όταν οι διάρροιες επιμένουν πάνω από 3 μέρες, όταν ο πόνος στην κοιλιά είναι έντονος, όταν ο πυρετός παραμένει ψηλός, όταν στα κόπρανα υπάρχει αίμα, βλέννα, πύον ή όταν γίνονται μαύρα, ή όταν υπάρχουν σημάδια σοβαρής αφυδάτωσης όπως έντονη δίψα, λίγα ή καθόλου ούρα, πολύ σκούρα ούρα, έντονη ζάλη ή πονοκέφαλος, ξερό δέρμα και εντονότατη εξάντληση. Σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται ειδική αντιμετώπιση.

Αντιβιοτικά θα πρέπει να χορηγούνται όταν υπάρχει υπόνοια μικροβιακής ή παρασιτικής λοίμωξης.

ΔΕ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ ΣΕ ΑΠΛΗ ΙΟΓΕΝΗ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΤΙΔΑ. 

Συμπερασματικά για τη γαστρεντερίτιδα

 1. Η απλή γαστρεντερίτιδα κρατάει 2-3 μέρες και αυτοϊάται.
 2. Δεν χρειάζεται να απευθυνθεί κάποιος στο γιατρό αμέσως, παρά μόνο αν παρουσιάσει επιπλοκές όπως αφυδάτωση.
 3. Αυτό που έχει ανάγκη ο ασθενής είναι άφθονα υγρά, αποφυγή αλκοόλ, λιπαρών, λαχανικών και καπνίσματος.
 4. Σε περίπτωση επιπλοκών χρειάζεται αντιμετώπιση και αν υπάρχουν ενδείξεις περαιτέρω διερεύνηση.