… με πονάει η κοιλιά μου, έχω φουσκώματα, πρήζομαι, δυσκολεύομαι να πάω στην τουαλέτα γιατί έχω σπαστική κολίτιδα…

Αυτή την εποχή όλο και περισσότερα άτομα διαμαρτύρονται για ενοχλήσεις στην κοιλιά. Αυτές μπορούν να έχουν ποικίλες αιτίες. Μια από τις συχνότερες είναι το σύνδρομο ευερεθίστου εντέρου, γι αυτό και σας δίνω μερικά στοιχεία για αυτή την πάθηση

Ο σωστός όρος για αυτή την πάθηση είναι ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΕΥΕΡΕΘΙΣΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ. Υπολογίζεται πως το 10-20% του πληθυσμού πάσχει από αυτό το σύνδρομο, και συχνότερα οι γυναίκες. Στους περισσότερους ασθενείς η έναρξη των συμπτωμάτων είναι σε ηλικία μικρότερη των 35 ετών.

Η κλινική εικόνα μπορεί να ποικίλει από άτομο σε άτομο. Άλλοι αναφέρουν πόνο στην κοιλιά, άλλοι φούσκωμα, σε ορισμένους υπάρχει δυσκοιλιότητα σε άλλους διάρροια με παρουσία βλέννας στα κόπρανα, άλλοι πάλι έχουν ή εναλλαγές κενώσεων, δηλαδή πότε διάρροια και πότε δυσκοιλιότητα. Οι πάσχοντες αναφέρουν συχνά πως τα ενοχλήματα είναι καθημερινά και πως επηρεάζουν την ποιότητα ζωής τους, τη δουλειά τους αλλά και όλες τις υπόλοιπες καθημερινές δραστηριότητες. Άλλοι ασθενείς αναφέρουν περιοδική εμφάνιση των ενοχλημάτων τους και όχι συνεχή. Η πλειοψηφία των ασθενών έχουν μάθει να ελέγχουν τα συμπτώματά τους με κάποια δίαιτα, φάρμακα, αλλά και ψυχοθεραπεία, καθώς η επίδραση της ψυχολογίας είναι έντονη.

ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΟ ΕΥΕΡΕΘΙΣΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ;

Δυστυχώς δεν υπάρχει ξεκάθαρη αιτία, και για αυτό δεν είναι εύκολη η αντιμετώπιση του. Φαίνεται όμως πως γενετικοί, περιβαλλοντικοί αλλά και ψυχολογικοί παράγοντες παίζουν ρόλο.

ΠΩΣ ΜΠΑΙΝΕΙ Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ;

Πολύς κόσμος πιστεύει πως κάθε πόνος στην κοιλιά είναι «σπαστική κολίτιδα» .Αυτό δεν είναι σωστό. Για να τεθεί η διάγνωση του ευερέθιστου εντέρου υπάρχουν ορισμένα κριτήρια, αφού αποκλειστεί με βάση το ιστορικό και τα κλινικά ευρήματα άλλη πιθανή διάγνωση. Ο έλεγχος σε κάποιες περιπτώσεις είναι απαραίτητος για τον αποκλεισμό σοβαρών καταστάσεων όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου και η νόσος του Crohn αλλά και εκκολπωματίτιδα, παθήσεις που χρειάζονται ειδική αντιμετώπιση. Τα κριτήρια για τη διάγνωση σχετίζονται με τη χρονική διάρκεια των συμπτωμάτων, την ανακούφιση με τις κενώσεις, την έναρξη των συμπτωμάτων με αλλαγή στην εμφάνιση των κοπράνων ή τη συχνότητα των κενώσεων. Αν κάποιος εμφανίζει συμπτώματα, θα πρέπει να επισκεφτεί το γιατρό του για τον αποκλεισμό άλλων παθήσεων που μπορεί να έχουν παρόμοια συμπτώματα. Μεγάλη προσοχή στο εξής: αν κάποιος δει ΑΙΜΑ στις κενώσεις ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΛΕΓΧΘΕΙ . Η παρουσία αίματος στα κόπρανα δεν είναι σύμπτωμα ευερέθιστου εντέρου. Μπορεί να παρατηρηθεί σαν αποτέλεσμα αιμορροιδοπάθειας λόγω δυσκοιλιότητας, αλλά δεν μπορεί να αποδοθεί στη «σπαστική κολίτιδα». Επιδείνωση των συμπτωμάτων παρατηρείται με λήψη μεγάλων γευμάτων, ορισμένα ποτά και ροφήματα όπως καφές, τσάι, κόκα κόλα, γάλα, σοκολάτα αλλά και με το στρες, το άγχος και την ψυχολογική φόρτιση. Κάθε ασθενής είναι διαφορετικός από τον άλλο, και τα ερεθίσματα που προκαλούν επιδείνωση των συμπτωμάτων σε καθένα διαφέρουν. Σημαντικό είναι να ξέρουμε πως το ευερέθιστο έντερο ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΚΑΡΚΙΝΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ;

Δυστυχώς δεν υπάρχει οριστική θεραπεία. Όταν δεν είναι γνωστή η αιτία, τότε δεν μπορεί να καταπολεμηθεί το σύνδρομο. Αναλόγως των συμπτωμάτων, δίνεται και η αντίστοιχη αγωγή. Αν κάποιος έχει διάρροιες η αγωγή συνήθως έγκειται σε αντιδιαρροιικά ή σπασμολυτικά φάρμακα, αν προέχει η δυσκοιλιότητα χρειάζεται υπακτικά αλλά και αύξηση των φυτικών ινών οι οποίες όμως μπορεί να επιδεινώσουν τον πόνο. Η διατροφή μπορεί να χρειαστεί τροποποίηση, αλλά και η αντιμετώπιση του στρες ή ψυχολογικών παραγόντων πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη για την ύφεση των συμπτωμάτων. Μπορεί να χρειαστεί και αντικαταθλιπτική ή αγχολυτική αγωγή. Αυτά είναι ενδεικτικά της μεγάλης δυσκολίας που μπορεί να έχει ο γιατρός για να βρει την κατάλληλη θεραπεία. Σε κάθε περίπτωση η αγωγή είναι εξατομικευμένη και δεν πρέπει να οδηγούμαστε σε θεραπείες από συγγενείς και φίλους πράγμα που παρατηρείται συχνά.

ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ

• Το ευερέθιστο έντερο ή «σπαστική κολίτιδα» σχετίζεται με διαταραχές των κενώσεων, πόνο στην κοιλιά, φουσκώματα, αποβολή βλέννας με τα κόπρανα.
• Είναι πολύ συνηθισμένο σύνδρομο και παρατηρείται συχνότερα σε γυναίκες.
• Διατροφικοί, γενετικοί και ψυχολογικοί παράγοντες παίζουν ρόλο.
• Για τη διάγνωσή του πρέπει να αποκλειστούν άλλες παθήσεις και κυρίως ο καρκίνος του παχέος εντέρου.
• Το ευερέθιστο έντερο ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΚΑΡΚΙΝΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Αφήστε το σχόλιό σας στο Facebook πατώντας εδώ.