Μέρες που είναι, όπου γυρίσουμε το βλέμμα μας θα δούμε χαρούμενους ανθρώπους να εύχονται ο ένας στον άλλον χρόνια πολλά, με υγεία, αγάπη, ευτυχία…. και πολλά άλλα όμορφα πράγματα. Τις πρώτες μέρες του χρόνου, αυτό είναι έντονο μέσα μας.

Επιπλέον κάθε πρωτοχρονιά οι περισσότεροι βάζουμε κάποιους στόχους για τη χρονιά που έρχεται: φέτος θα αλλάξω δουλειά, θα ξεκινήσω γυμναστήριο, θα μάθω μια ξένη γλώσσα, θα μάθω μια τέχνη, θα πάω ένα ταξίδι, θα βγαίνω περισσότερο, θα …θα…θα…. και πόσα άλλα!!! Από όσο έχω καταλάβει., πολλά από αυτά λέγονται εντελώς τυπικά και μόλις περάσουν οι γιορτινές μέρες τα ξεχνάμε…

Υπάρχει όμως κάτι που ίσως είναι η σημαντικότερη πράξη αγάπης στον εαυτό μας και που εξαιρετικά σπάνια σκεφτόμαστε να κάνουμε. Είναι ίσως το δυσκολότερο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε. Και αυτό ειναι η ΣΥΓΧΩΡΕΣΗ.

Ζούμε με μόνιμη οργή, θυμό, ένταση, φόβο. Πάντα κάποιος φταίει για την κατάστασή μας,μπορεί να είναι η οικογένειά μας που μας μεγάλωσε όπως μας μεγάλωσε, το αφεντικό μας που μας κακομιλάει, οι συνάδελφοι που δε μας φέρονται σωστά, ο/η συντροφός μας που δεν μας υπολογίζει, ο τύπος στο δρόμο που μας στραβοκοίταξε, αυτός στο μαγαζί που μου πούλησε σκάρτο πράγμα, αυτός που στα καλά καθούμενα μας έβρισε…. και το χειρότερο….. ο ίδιος μας ο εαυτός!!!

Ποιός μπορεί να συγχωρήσει αυτόν που του έκανε κακό; αυτόν που σκότωσε κάποιον που αγαπούσε; αυτόν που έκλεψε κάτι πολύτιμο; αυτόν που εξαιτίας του άλλαξε ριζικά η ζωή του; Τρομερά δύσκολο, για κάποιους ίσως ακατόρθωτο! Πολλοί λίγοι μπορούν να το κάνουν αληθινά…

Το να συγχωρούμε είναι το δυσκολότερο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε. Αυτοί που το καταφέρνουν πραγματικά ξεχωρίζουν. Έχουν μια απίστευτη ηρεμία και μια λάμψη. Δεν τους λείπει τίποτε. Έχουν ξεφορτωθεί κάθε αρνητικό συναίσθημα που τους οδηγεί στη μιζέρια. Εχουν κατακτήσει την αφθονία και είναι ελεύθεροι. Και ξεχωρίζουν από το πλήθος που λειτουργεί με οργή, ζήλια, φόβο, θυμό. Με όλα τα κατώτερα συναισθήματα δηλαδή. Η συγχώρεση ελευθερώνει τον άνθωπο, ελευθερώνει την εγλωβισμένη ψυχή!

Η ευχή μου για το 2017 είναι να μπορέσουμε να συγχωρήσουμε αυτούς που μας έκαναν κακό, αυτούς που νομίζουμε πως μας έκαναν κακό και πάνω απ όλα τον εαυτό μας για ότι του έχουμε προσάψει, είτε κακές πράξεις, είτε κακές στιγμές είτε κακές σκέψεις και συναισθήματα.

Αφήστε το σχόλιό σας στο Facebook πατώντας εδώ.