Ηρώων Πολυτεχνείου 59, 3ος όροφος 210 41 77 611

Άρθρα

Χρόνια διάρροια

Χρόνια διάρροια

ΠΟΤΕ ΛΕΜΕ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΧΡΟΝΙΑ ΔΙΑΡΡΟΙΑ;

Όταν μιλάμε για διάρροια, εννοούμε όταν κάποιος έχει πολλές ή μαλακές, ή υδαρείς κενώσεις. Συνήθως αναφερόμαστε σε πάνω από 3 κενώσεις την ημέρα. Όταν η διάρροια ξεπεράσει τις 4 εβδομάδες μιλάμε για χρόνιο διαρροϊκό σύνδρομο.

Το χρόνιο διαρροϊκό σύνδρομο επηρεάζει πολύ την ποιότητα ζωής και χρειάζεται διερεύνηση γιατί υπάρχουν πάρα πολλές παθήσεις που μπορεί να υποκρύπτονται. Η σωστή διάγνωση θα οδηγήσει και στη θεραπεία, καθώς και στη βελτίωση της ζωής του πάσχοντος. Σε αυτό το άρθρο θα αναφερθούν οι κυριότερες αιτίες διαρροϊκού συνδρόμου στις δυτικές χώρες.

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ Η ΠΙΘΑΝΟΤΕΡΕΣ ΑΙΤΙΕΣ;

Υπάρχει ένα τεράστιο φάσμα παθήσεων που σχετίζονται με χρόνιο διαρροϊκό σύνδρομο. Οι συνηθέστερες αιτίες είναι:

 1. Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: είναι η συνηθέστερη αιτία χρόνιου διαρροιΐκού συνδρόμου. Ο ασθενής μπορεί να έχει και πόνους στην κοιλιά και εναλλαγές διάρροιας με δυσκοιλιότητα. Πολλές φορές εμφανίζεται μετά από επεισόδιο γαστρεντερίτιδας.
 2. Οι ιδιοπαθείς φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου: πρόκειται για τη νόσο του Crohn και την ελκώδη κολίτιδα αλλά και ενδιάμεσες των δυο παθήσεων καταστάσεις. Πιστεύεται πως η αιτία σχετίζεται με την άμυνα του οργανισμού. Είναι χρόνιες καταστάσεις, και συνηθέστερα οι ασθενείς έχουν εξάρσεις και υφέσεις.
 3. Διάφορα σύνδρομα δυσαπορρόφησης όπως η κοιλιοκάκη, μετά από εκτεταμένες εντερεκτομές και η ανεπάρκεια λακτάσης.
 4. Χρόνιες λοιμώξεις (σε ασθενείς με AIDS ή σε ταξιδιώτες που πηγαίνουν σε χώρες αναπτυσσόμενες), αλλά και λοιμώξεις π.χ από παράσιτα που προκαλούνται από τροφές κακώς συντηρημένες.
 5. Ενδοκρινικές διαταραχές όπως ο υπερθυρεοειδισμός, ο σακχαρώδης διαβήτης όταν έχει προκαλέσει νευροπάθεια και η νόσος του Addison μπορούν να προκαλέσουν διαρροιΐκό σύνδρομο.
 6. Πολύ συχνά ή κατάχρηση φαρμάκων, καθαρτικών και συμπληρωμάτων διατροφής προκαλεί διάρροιες και ο ασθενής δεν αναφέρει καν τη λήψη τους στο γιατρό γιατί δεν το θεωρεί σημαντικό.
 7. Σε μεγαλύτερες ηλικίες διάρροια μπορεί να παρουσιαστεί σε άτομα με εκκολπώματα παχέος εντέρου και αλλά και σε καρκίνο.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ;

Καταρχήν όπως σε όλα τα θέματα υγείας ο γιατρός πρέπει να λαμβάνει λεπτομερέστατο ιστορικό. Οι διατροφικές συνήθειες, η λήψη φαρμάκων, ο αριθμός των κενώσεων αλλά και η εμφάνιση κενώσεων τη νύχτα, η παρουσία αίματος και βλέννας στα κόπρανα, η ανορεξία, η αναιμία, το κοιλιακό άλγος, είναι σημαντικά στοιχεία που πρέπει να αξιολογήσει ο γιατρός.

Με βάση το ιστορικό, τα κλινικά ευρήματα αλλά και την ηλικία, θα κατευθυνθεί ο έλεγχος. Σε γενικές γραμμές περιλαμβάνεται ένας βασικός αιματολογικός και βιοχημικός έλεγχος, εξέταση κοπράνων, κολονοσκόπηση και γαστροσκόπηση, αξονική ή μαγνητική τομογραφία κοιλίας, έλεγχος θυρεοειδούς κτλ. Είναι καλό, κάποιος που πάσχει να απευθύνεται στον ειδικό για την προσέγγιση. Πολύ συχνά, ιδίως όταν δεν υπάρχει πόνος στην κοιλιά, βλέπουμε ασθενείς να καθυστερούν την επίσκεψη στον ειδικό με αποτέλεσμα να θέτουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο, όπως για παράδειγμα όταν υποκρύπτεται καρκίνος.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ;

Η θεραπεία εξαρτάται από την υποκείμενη νόσο και είναι εξατομικευμένη. Μπορεί να είναι μόνο αλλαγή διατροφικών συνηθειών, αλλά μπορεί να χρειάζεται χρόνια φαρμακευτική αγωγή ή και χειρουργική.

ΤΙ ΑΛΛΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ;

Αναλόγως την υποκείμενη νόσο το χρόνιο διαρροϊκό σύνδρομο μπορεί να συνοδεύεται από ποικιλία συμπτωμάτων.

Μερικά από αυτά είναι: κοιλιακό άλγος, μετεωρισμός, απώλεια βάρους, ανορεξία, πυρετός, αίμα στα κόπρανα, πόνος σε αρθρώσεις, εξάνθημα κτλ

ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ

 • Το χρόνιο διαρροϊκό σύνδρομο μπορεί να είναι κάτι απλό, αλλά μπορεί να εξελιχτεί σε μια σοβαρή κατάσταση που επηρεάζει την ποιότητα ζωής.
 • Η διάρροια είναι σύμπτωμα κάποιας πάθησης και όχι νόσος και υπάρχει ένα πολύ μεγάλο εύρος παθήσεων που μπορεί να την προκαλέσει.
 • Οι συχνότερες αιτίες είναι το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, οι ιδιοπαθείς φλεγμονώδεις νόσοι, ο καρκίνος, τα σύνδρομα δυσαπορρόφησης.
 • Ο πάσχων μπορεί να συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα.
 • Η διερεύνηση είναι απαραίτητη για τη σωστή και αποτελεσματική αντιμετώπιση.
Posted Comments
 • Ελένη
  Ελένη
  Γεια σας είμαι 24 χρόνων το καλοκαίρι είχα πάθει γαστρεντερίτιδα μετά από μια εβδομάδα σταμάτησαν οι κενώσεις 10 φορές την ημέρα αλλά η κοιλιά μου συνέχισε να είναι πρησμένη. Μετά από ούτε έναν μήνα όταν πήγαινα για την ανάγκη μου έβγαζα παρα πολύ αίμα ζοηρο κόκκινο αυτό κράτησε κοντά 12 μέρες και πονούσα στην κοιλιά μου αριστερά ειδικά όταν περπατούσα . Μετά τα κόπρανα μου ήταν πολύ σκούρα μαύρα σχεδόν . Ευτυχώς δεν κράτησαν πολύ. Τώρα τις περισσότερες φορές που θα πάω τουαλέτα έχω διάρροια ή θα έχω δοισκιλια. Αλλά δεν έχω καθόλου αίμα. Τι πρέπει να κάνω και τι μπορεί να έχω ; Έψαξα στο google αλλά ξέρω πως είναι υπερβολικά αυτά που γράφουν. Και για τον πονόδοντο σου γράφουν καρκίνο . Ευχαριστώ
  reply
 • Nikoleta
  Nikoleta
  Καλησπέρα ... υποφέρω από καθημερινές διάρροιες ...έκανα κολονοσκοπισι και βγήκε καθαρή είχα το μικρόβιο ελικοβακτιριδιο το καλοκαίρι έκανα θεραπεία και τώρα είμαι στα ίδια η χειρότερα ...έκανα εξετάσεις όλα καθαρά μου μένει μόνο ο υπέροχος ορθού!!! Τι να κάνω άλλο ??
  reply