Τεστ αναπνοής για ελικοβακτηρίδιο

Τι είναι το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού;

Το ελικοβακτηρίδιο είναι ένα μικρόβιο που βρίσκεται στο στομάχι ορισμένων ανθρώπων. Μην ακούτε μικρόβιο και τρομάζετε. Δεν είναι κάτι που πρέπει να δημιουργεί πανικό. Ούτε και είναι η αιτία όλων των συμπτωμάτων που μπορεί να έχει κάποιος.

Τι μπορεί να προκαλέσει?

Το ελικοβακτηρίδιο μπορεί να μη προκαλεί βλάβη, μπορεί όμως και να κάνει γαστρίτιδα, έλκος, αναιμία, ατροφία, έλλειψη βιταμίνης Β12, λέμφωμα μέχρι και καρκίνο σε σπάνιες περιπτώσεις. Γι’ αυτό το λόγο όταν το ανακαλύπτουμε καλό είναι να το εκριζώνουμε , δηλαδή να το σκοτώνουμε.

Πως μπορούμε να δούμε αν κάποιος έχει ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού;

Το ελικοβακτηρίδιο φαίνεται με τη βιοψία στομάχου ή το CLO test, κατά τη διενέργεια γαστροσκόπησης, το τεστ αναπνοής, το τεστ κοπράνων και εξετάσεις αίματος.

Πως γίνεται τεστ αναπνοής;

Η εξέταση είναι εξαιρετικά απλή. Για να γίνει ο έλεγχος, ο εξεταζόμενος πρέπει να είναι νηστικός 8 ώρες, να μην έχει καπνίσει, να μην έχει φάει τσίχλα ή πιει νερό για 2 ώρες, να μην έχει πάρει αντιβίωση για οποιοδήποτε λόγο για ένα μήνα, και φάρμακο για το στομάχι 15-20 μέρες.

Ο ασθενής φυσάει σε ειδικά μπουκαλάκια, μετά πίνει μια πορτοκαλάδα χωρίς ανθρακικό, πίνει το ειδικό φάρμακο και μετά από μισή ώρα ξαναφυσάει στα μπουκαλάκια. Το δείγμα πάει για έλεγχο και αυτό είναι όλο.

Πως λειτουργεί το τεστ αναπνοής;

Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού παράγει ένα ένζυμο, το οποίο διασπά την ουρία υπό κάποιες συνθήκες. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, μετά την πορτοκαλάδα ο ασθενής πίνει το σκεύασμα περιέχει ουρία (μια χημική ουσία που αποτελείται από άζωτο και ελάχιστα ραδιενεργό άνθρακα). Αυτό απορροφάται από τον οργανισμό, και φτάνει στους πνεύμονες από όπου εκπνέεται δηλαδή φεύγει από τον οργανισμό. Μετράμε την ποσότητα του άνθρακα στον εκπνεόμενο αέρα και αναλόγως το αποτέλεσμα βλέπουμε να υπάρχει ελικοβακτηρίδιο στο στομάχι.

Ένα συχνό λάθος είναι πως πολλοί διαβάζοντας ιατρικά θέματα στο ιντερνέτ σχετικά με το στομάχι ζητάνε να κάνουν τεστ για ελικοβακτηρίδιο χωρίς να έχουν μιλήσει με γιατρό. Η απόφαση για την εξέταση θα πρέπει να είναι του θεράποντος ιατρού, γιατί πολλά συμπτώματα ενδεχομένως να είναι ύποπτα και ο ασθενής να θέλει άλλες εξετάσεις και όχι το τεστ για ανίχνευση του ελικοβακτηριδίου μόνο.