Γαστροσκόπηση

Τι είναι η γαστροσκόπηση;

Η γαστροσκόπηση είναι μια εξέταση κατά την οποία, ένας λεπτός, εύκαμπτος σωλήνας που ονομάζεται ενδοσκόπιο, χρησιμοποιείται για να εξετάσει τον οισοφάγο, το στομάχι και το πρώτο μέρος του λεπτού εντέρου που λέγεται δωδεκαδάκτυλο.

Το  ενδοσκόπιο έχει ένα φως και μια κάμερα στο ένα άκρο. Η κάμερα στέλνει εικόνες από το εσωτερικό του οισοφάγου, του στομάχου και του δωδεκαδακτύλου σε μια οθόνη.

Σε τι χρησιμεύει μια γαστροσκόπηση;

Όταν η γαστροσκόπηση γίνεται για διαπιστωθεί αν υπάρχει πρόβλημα λέγεται διαγνωστική γαστροσκόπηση. Όταν γίνεται για να αντιμετωπιστεί κάποια πάθηση λέγεται θεραπευτική ή επεμβατική.

Διαγνωστική γαστροσκόπηση γίνεται όταν υπάρχουν προβλήματα όπως:

  • Δυσκολία ή πόνος στην κατάποση (δυσφαγία-οδυνοφαγία), συμπτώματα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης (καούρες, ξινίλες, πικρίλες, βράχνιασμα φωνής), κοιλιακός πόνος, όταν υπάρχουν φουσκώματα, πρηξίματα, δυσπεψία, συχνές διάρροιες, έλεγχος για κοιλιοκάκη, αναιμία, πεπτικό έλκος (στομάχου ή δωδεκαδακτύλου), οισοφάγος Barrett, διαπίστωση πιθανού καρκίνου στο στομάχι ή το δωδεκαδάκτυλο

Θεραπευτική ή επεμβατική γαστροσκόπηση γίνεται για

  • την αντιμετώπιση καταστάσεων όπως τα έλκη που αιμορραγούν, όταν υπάρχουν πολύποδες που πρέπει να αφαιρεθούν όταν υπάρχει στένωση στον οισοφάγο και πρέπει να γίνει διαστολή, όταν υπάρχουν κιρσοί που πρέπει να αντιμετωπιστούν, για την τοποθέτηση γαστροστομίας σε ανθρώπους που δε μπορούν λόγω σοβαρών προβλημάτων να τραφούν.

Κατά τη διενέργεια της γαστροσκόπησης λαμβάνονται μικρά δείγματα για ιστολογική εξέταση (βιοψία) Η βιοψία δε σημαίνει πάντα κακοήθεια, γίνεται συνήθως για να διαπιστωθούν και άλλα προβλήματα.

Προετοιμασία για γαστροσκόπηση

Αν πρόκειται να υποβληθείτε σε γαστροσκόπηση, θα πρέπει να μιλήσετε πρώτα με το γιατρό σας για να λάβει το ιστορικό σας. Είναι πολύ σημαντικό να αναφέρετε τα φάρμακα που παίρνετε, ορισμένα πρέπει να διακοπούν πριν την εξέταση για τη ασφάλειά σας. Έχει σημασία να ξέρει ο γιατρός σας αν παίρνετε φάρμακα για τη θεραπεία του σακχαρώδη διαβήτη όπως η ινσουλίνη αν έχετε καρδιολογικά προβλήματα και παίρνετε φάρμακα για την πήξη του αίματος όπως ασπιρίνη, βαρφαρίνη ή κλοπιδογρέλη. Πριν την εξέταση ενημερώνεστε για τη διαδικασία και, υπογράφετε τη συγκατάθεσή σας. Θα έχετε τη δυνατότητα να συζητήσετε με το γιατρό, που θα σας λύσει, όποιες απορίες έχετε.

Για να γίνει η γαστροσκόπηση πρέπει να μην έχετε φάει τίποτε για 8 ώρες περίπου και να μην έχετε πιει νερό 2 έως 3 ώρες, πριν από τη διαδικασία.

Κατά τη διάρκεια της γαστροσκόπησης

Η γαστροσκόπηση διαρκεί λιγότερο από 10 λεπτά, αν και μπορεί να διαρκέσει περισσότερο, εάν χρησιμοποιείται για τη αντιμετώπιση κάποιου προβλήματος.

Η εξέταση γίνεται από γαστρεντερολόγο, με τη συνεργασία αναισθησιολόγου και τουλάχιστον ενός εξειδικευμένου νοσηλευτή. Υπάρχουν δυο τρόποι για να γίνει η εξέταση. Μπορεί να κάνει κάποιος την εξέταση μόνο με τοπικό αναισθητικό σπρέι στο λαιμό, ή με τη χορήγηση καταστολής από αναισθησιολόγο

Η εξέταση με καταστολή (κοινά λέγεται μέθη) είναι πολύ πιο εύκολη και δίνει τη δυνατότητα να δούμε το στομάχι καλύτερα λόγω της χαλάρωσης του εξεταζομένου.

Πριν ξεκινήσει η γαστροσκόπηση, θα σας ζητηθεί να αφαιρέσετε τυχόν γυαλιά, φακούς επαφής και ψεύτικες οδοντοστοιχίες. Για να γίνει η γαστροσκόπηση, δεν χρειάζεται να βγάλετε τα ρούχα σας.

Στη συνέχεια τοποθετείται φλεβοκαθετήρας στο χέρι για ασφάλεια ή και χορήγηση φαρμάκου και τοποθετείται στο στόμα σας ένα μικρό πλαστικό προστατευτικό, για να το κρατάτε ανοιχτό και να προστατεύετε τα δόντια σας. Θα σας ζητηθεί να ξαπλώσετε στην αριστερή σας πλευρά και ο γιατρός θα εισάγει το ενδοσκόπιο στο λαιμό σας.

Κατά τη γαστροσκόπηση διοχετεύεται στο στομάχι σας αέρας για να μπορούν να φανούν όλα τα τμήματά του. Α ν κάνετε την εξέταση ξύπνιοι ίσως να αισθανθείτε φούσκωμα, αν είσαστε σε καταστολή δε θα νιώσετε τίποτε. Όταν λαμβάνουμε βιοψίες δεν το αισθάνεστε.

Αν η εξέταση γίνεται λόγω αιμορραγίας μπορεί να χρειαστεί να γίνουν παρεμβάσεις προκειμένου να αντιμετωπιστεί η αιτία της αιμορραγίας.

Μετά τη γαστροσκόπηση

Αν κάνατε την εξέταση ξύπνιοι μπορείτε να φύγετε άμεσα. Αν έχετε λάβει καταστολή θα παραμείνετε στο κέντρο μέχρι να είναι ασφαλής η αναχώρησή σας. Ακόμα κι αν αισθάνεστε πολύ καλά, το φάρμακο μπορεί να παραμείνει στο αίμα σας για 24 ώρες και ενδέχεται τα αντανακλαστικά σας να είναι μειωμένα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, δεν πρέπει:

  • να οδηγήσετε
  • να πιείτε αλκοόλ
  • πάρετε χάπια για τον ύπνο
  • πάτε στη δουλειά
  • υπογράψτε τυχόν συμβάσεις ή νομικά έγγραφα
  • να αναλάβετε την ευθύνη μικρών παιδιών ή εξαρτώμενων ατόμων.
Πότε πρέπει να ζητήσετε ιατρική συμβουλή

Μετά την εξέταση δε θα έχετε καμία ενόχληση. Εξαιρετικά σπάνια ενδέχεται να συμβεί κάποια επιπλοκή όπως:

  1. Πόνος στο στήθος, στην κοιλιά
  2. Εμετούς ή αιμορραγία
  3. Δυσκολία στην αναπνοή
  4. Υψηλό πυρετό
Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από μία γαστροσκόπηση;

Η γαστροσκόπηση είναι μια πολύ ασφαλής διαδικασία, αλλά όπως όλες οι ιατρικές διαδικασίες φέρει τον κίνδυνο επιπλοκών. Πιθανές επιπλοκές που μπορεί να προκύψουν, περιλαμβάνουν:

  • αντίδραση στο φάρμακο που θα σας χορηγηθεί
  • εσωτερική αιμορραγία
  • διάτρηση οισοφάγου, στομάχου ή δωδεκαδακτύλου
  • καρδιαναπνευστικές διαταραχές

∼ Η γαστροσκόπηση είναι μια ιατρική πράξη που κατά την προσωπική μου γνώμη και με βάση την πολυετή εμπειρία μου θα πρέπει να γίνεται σε οργανωμένη μονάδα κλινικής ή διαγνωστικού κέντρου. Είναι εξέταση ρουτίνας για εμάς και είναι εξαιρετικά ασφαλής.

∼ Να μη φοβάστε την εξέταση, είναι απλή και γρήγορη και μπορεί να σώσει τη ζωή σας.