Γιατί ταλαιπωρούμαι καθημερινά;
Γιατί δε μπορώ να βρω μια λύση χωρίς φάρμακα;
Αυτή την ερώτηση την ακουω πολύ συχνά. Άντε τώρα να βρεις την κατάλληλη απάντηση στον καθένα. Γιατί δεν είναι όλοι το ίδιο. Μη ακούτε τη γειτόνισσα ούτε το συνάδελφο τι έχει και τι κάνει. Ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός σαν σώμα, ψυχή, πνεύμα και ενέργεια. Και επειδή το πεπτικό μας μόνο απλό δεν είναι όσον αφορά τη νεύρωση, αλλά κυρίως τη λειτουργία του θα κάνω μια προσπάθεια να σας εξηγήσω με διάφορες προσεγγίσεις γιατί μπορεί κάποιος να ταλαιπωρείται απο δυσκοιλιότητα.
Αρχικά πρέπει να δούμε τι είναι το έντερο (εδώ μιλάμε για το παχύ έντερο), και τι δουλειά κάνει. Το παχύ έντερο είναι το τελευταίο τμήμα του πεπτικού συστήματος. Ξεκινάει από το τέλος του λεπτού εντέρου και καταλήγει στον πρωκτό. Για να καταλάβουμε πως είναι ας φανταστούμε έναν μαλακό αδειο σωλήνα ο οποίος είναι μαζεμένος μέσα στην κοιλιά μας. Η δουλειά του είναι να απορροφάει νερό και κάποιες ουσίες από το περιεχόμενο του. Όταν μπαίνει το εντερικό περιεχόμενο στο παχύ έντερο είναι υδαρές, δηλαδή σαν ζουμί. Για να προχωρήσει το περιεχόμενο μέσα στο σωλήνα γίνονται κάποιες κινήσεις που λέγονται περισταλτικές. Στο παχύ έντερο απορροφάται νερό, με αποτέλεσμα να σφίγγει το περιεχόμενο και να σχηματίζονται τα κόπρανα.
Είναι σημαντικό να ορίσουμε τι σημαίνει δυσκοιλιότητα. Πολύς κόσμος πιστεύει λανθασμένα πως εάν δεν πηγαίνει καθημερινά στην τουαλέτα πάσχει από δυσκοιλιότητα. Τον όρο δυσκοιλιότητα όμως πρέπει να τον χρησιμοποιούμε όταν έχουμε λιγότερες από 3 κενώσεις την εβδομάδα, έντονη δυσκολία κατά την αφόδευση, αίσθημα ατελούς κένωσης δηλαδή να νοιώθουμε πως δεν αδειάζουμε τελείως,να έχει σκληρά κόπρανα ή κόπρανα «κατσίκας» ή αν χρησιμοποιούμε χειρονακτικές τακτικές για την επίτευξη της κένωσης, δηλαδή με απλά λόγια χρησιμοποιώντας κλύσματα ή και δάχτυλα. Σχεδόν όλοι, σε κάποια φάση της ζωής τους, θα εμφανίσουμε περιστασιακά δυσκοιλιότητα χωρίς να παραμένει σε χρόνια βάση.
Θα προσπαθήσω να προσεγγίσω το θέμα της δυσκοιλιότητας από άποψη οργανική, λειτουργική, ψυχολογική και ενεργειακή για όσους έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Όταν υπάρχει οργανικό πρόβλημα σημαίνει πως υπάρχει βλάβη στο έντερο που εμποδίζει την προώθηση των κοπράνων και την αποβολή τους. Για να το καταλάβουμε αυτό, πρέπει να φανταστούμε το σωλήνα που προανέφερα. Για να προχωρήσει κάτι μέσα του πρέπει να μην υπάρχει εμπόδιο. Έτσι λοιπόν όταν στο έντερο υπάρχει εμπόδιο, όπως μια σοβαρή στένωση, ή απόφραξη το έντερο δεν μπορεί να λειτουργήσει κανονικά. Παράδειγμα τέτοιου προβλήματος είναι όταν υπάρχει σοβαρή φλεγμονή, όπως φλεγμονή απο εκκολπώματα, βλάβες απο ακτινοβολίες, όταν υπάρχει πολύ μεγάλος πολύποδας ή καρκίνος, όταν έχουν σφηνώσει κοπρόλιθοι κοντά στην πρωκτό και δε βγαίνουν τότε υπάρχει σοβαρή δυσκοιλιότητα. Αν πάλι φανταστούμε το μαλακό σωλήνα να έχει κολλήσει κάπου και να μη μπορεί να κινηθεί σωστά, τότε πάλι υπάρχει δυσκοιλιότητα. Αυτό συμβαίνει όταν υπάρχουν συμφύσεις στην κοιλιά . Για να καταλάβουμε τι είναι οι συμφύσεις, μπορούμε να φανταστούμε πως το έντερο είναι κολλημένο με άλλα τμήματα του εντέρου ή με άλλα όργανα της κοιλιάς. Αυτό παρατηρείται μετά από οποιοδήποτε χειρουργείο της κοιλιάς (να μη ξεχνάμε πως οι καισαρικές είναι και αυτές χειρουργεία) αλλά και ενδοκοιλιακές φλεγμονές. Σε αυτή την περίπτωση το έντερο δεν μπορεί να κινηθεί σωστά και να αποβληθούν τα κόπρανα φυσιολογικά. Επιπλέον όταν το έντερο πιέζεται από εξωτερικό αίτιο όπως απο το μωρό στην εγκυμοσυνη, έχουμε δυσκοιλιότητα.
Στην πλειονότητα των περιπτώσεων δεν υπάρχει σοβαρή υποκείμενη αιτία και η δυσκοιλιότητα είναι ιδιοπαθής δηλαδή δεν έχει παθολογία. Συχνότερα ιδιοπαθή δυσκοιλιότητα αναφέρουν οι γυναίκες, τα άτομα άνω των 45 ετών, οι υπέρβαροι αλλά και οι λιποβαρείς. Συνδέεται έντονα με τον τρόπο ζωής, ιδίως αν υπάρχει στρες, καθιστική ζωή, έλλειψη άσκησης, συχνά ταξίδια και αλλαγή περιβάλλοντος αλλά και με λήψη διατροφής φτωχή σε φυτικές ίνες. Αυτή είναι η λειτουργική δυσκοιλιότητα. Σε αυτή την περίπτωση το έντερο κινείται πιο αργά από το φυσιολογικό. Έτσι τα κόπρανα παραμένουν περισσότερο χρόνο στο έντερο, αφυδατώνονται περισσότερο, σκληραίνουν και κινούνται ακόμη πιο δύσκολα. Αυτό παρατηρείται στο ευερέθιστο εντερο αλλά και σε διάφορες παθήσεις όπως ενδοκρινολογικές (διαβήτης, υποθυρεοειδισμός), νευρολογικές (Parkinson, τραυματισμούς νωτιαίου μυελού) σε συστηματικές παθήσεις (λύκος, αμυλοείδωση) . Μπορεί να προκληθεί επίσης και από τη λήψη ορισμένων φαρμάκων. Πολλοί άνθρωποι μπορεί να αντιμετωπίσουν δυσκοιλιότητα που σχετίζεται με κατάχρηση καθαρτικών, διότι το έντερο «τεμπελιάζει» και μετά δε λειτουργεί χωρίς φάρμακα. Επίσης οι ορμονικές μεταβολές της εγκυμοσύνης προκαλούν δυσκοιλιότητα.
Ένα πράγμα που πρέπει να γνωρίζουμε είναι πως το πεπτικό μας σύστημα είναι ο ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΟΣ ΜΑΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ. Όλα μας τα συναισθήματα μπορούν να εκφραστουν μέσα απο συμπτώματα και συχνότερα αυτά εμφανίζονται στην κοιλιά μας. Πόσες φορές από μετά από έντονο στρες έχουμε πονοκέφαλο, ζαλάδες, πονόκοιλο, διάρροιες , φούσκωμα, πρήξιμο. Έτσι υπάρχουν πολλοί ψυχολογικοί παράγοντες που συνδέονται με τη δυσκοιλιότητα. Όπως λοιπόν το έντερο οταν δεν αποβάλλει σωστά το περιεχόμενό του εμφανίζει δυσκοιλιότητα , έτσι λοιπόν οι δυσκοιλιοι άνθρωποι είναι αυτοί που αρνούνται να προχωρήσουν στη ζωή τους, που έχουν καθηλωθεί στο παρελθόν απο εμμονές και φόβους,που δε θέλουν να ξεπερασουν κάτι ασχημο που τους συνέβη, που έχουν χρόνιο θυμό ντροπή, ενοχές που δεν έχουν εκφραστεί και έχουν γιγαντωθεί, που έχουν βυθιστεί σε πένθος και δε θέλουν να φύγουν από αυτό, που είναι τσιγκούνηδες και καθηλωμένοι στα υλικά αγαθά και πόσα άλλα. Αν ψάξουμε καλά μέσα μας ίσως και να βρούμε ποια είναι η ψυχική αιτία της δυσκοιλιότητας.
Όσον αφορά την ενεργειακή προσέγγιση, η δυσκοιλιότητα συνδέεται με το μπλοκάρισμα των κατώτερων ενεργειακών κέντρων. Τα κατώτερα κέντρα μας φέρνουν σε επαφή με το φυσικό κόσμο, με τη γη, με την πραγματικότητα μας δηλαδή καθώς και με το συναίσθημά μας. Όταν δυσλειτουργουν υπάρχει προσκόλληση σε υλικά πράγματα και ιδέες, αδυναμία απαγκίστρωσης, καταπίεση συναισθημάτων. Ένα από τα συμπτώματα που εμφανίζονται είναι η δυσκοιλιότητα. Δε θα επεκταθώ όμως περισσότερο σε αυτή την ανάλυση.
Πρακτικά τι μπορούμε να κάνουμε; Αναλόγως την ηλικία και τα συνοδά συμπτώματα ενδέχεται να χρειαστεί έλεγχος με κολονοσκόπηση για τον αποκλεισμό σοβαρών παθήσεων που θα βάλουν σε κίνδυνο τη ζωή. Αν δεν υπάρχει πρόβλημα οι αλλαγές που πρέπει να κάνουμε αφορούν αρχικά τη διατροφή και την κίνηση μας. Η δυσκοιλιότητα αντιμετωπίζεται με δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες, λήψη αρκετής ποσότητας υγρών και σωματική άσκηση. Όμως τα μέτρα αυτά σπάνια είναι αρκετά για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα και συχνά καταφεύγουμε σε φαρμακευτικά σκευάσματα. Υπάρχουν αρκετές κατηγορίες φαρμάκων, τα περισσότερα είναι ασφαλή σε μακροχρόνια χορήγηση.
Όμως κάποια στιγμή πρέπει και να δώσουμε σημασία στο τι σημαίνει για τον καθένα απο εμάς δυσκοιλιότητα. Μήπως είναι συναισθήματα που δεν έχουν εκφραστεί ποτέ; μήπως είναι φόβος να αφήσουμε το παλιό και να πάμε στο καινούργιο; μήπως νοιώθουμε πως δεν έχουμε ζήσει πραγματικά; Μήπως χρειαζόμαστε να απελευθερωθούμε από ότι μας εγκλωβίζει; μήπως έχουμε εμμονές; ίσως να αξίζει τον κόπο να δούμε και από αυτή την οπτική γωνία κάποια πράγματα. Γιατί αν βρεθούν, σίγουρα θα καλυτερευσει η ζωή μας.
Να μη ξεχνάμε
– Όλοι οι άνθρωποι σε κάποια φάση της ζωής τους θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα δυσκοιλιότητας
– Οι συχνότερες αιτίες δυσκοιλιότητας είναι η δίαιτα που είναι φτωχή σε ίνες και η έλλειψη σωματικής άσκησης
– Η λήψη σωστού ιατρικού ιστορικού και η φυσική εξέταση είναι απαραίτητη για τη σωστή αντιμετώπιση.
.-Αναλόγως την ηλικία και τα συνοδά συμπτώματα ενδέχεται να χρειαστεί έλεγχος
-Είναι πολύ σημαντική η ψυχική ηρεμία προκειμένου το έντερο να μπορεί να λειτουργεί σωστά
Αφήστε το σχόλιό σας στο Facebook πατώντας εδώ.