Θα σου φερθώ όπως θα μου φερθείς!

Το είπε ο Νεύτωνας…. Δράση και Αντίδραση! Ωραία τα μαθαίναμε στο σχολείο, μας φαινόταν όμως εντελώς θεωρητικό. Μας έλεγαν και πολύ σωστά πως η δύναμη που ασκείται σε ένα αντικείμενο είναι η ίδια που το αντικείμενο ασκεί σε μας. Απλά τις περισσότερες φορές δε φαίνεται γιατί απορροφάται από τον ισχυρότερο. Έχουμε ένα σφυρί και ένα καρφί. Το σφυρί χτυπά το καρφί με δύναμη, ώστε να μπει στον τοίχο. Αντίστοιχα λοιπόν το καρφί ασκεί δύναμη στο σφυρί. Το σφυρί είναι ισχυρότερο. Δεν φαίνεται η δύναμη του καρφιού στο σφυρί αλλά υπάρχει.

Να το πούμε πιο λαϊκά; Ότι δίνεις παίρνεις. Νομίζω πως αυτό είναι πιο σαφές στους περισσότερους. Αν φερθείς σε κάποιον με καλοσύνη θα σου την επιστρέψει. Αν σε ένα ζωάκι στο δρόμο που είναι φοβισμένο του δείξεις αγάπη θα την πάρεις πολλαπλάσια. Αν του φερθείς άσχημα θα αγριέψει, θα σου επιτεθεί. Αν έρθεις και μου μιλήσεις απότομα θα απαντήσω ανάλογα, αν μου μιλήσεις ευγενικά θα κάνω και εγώ το ίδιο.

Σκεφτήκατε ποτέ πως αυτό ισχύει φυσικά και στο σώμα μας; Πιστεύω πως ναι…. Αλλά οι περισσότεροι το βλέπουν θεωρητικά και συμφωνούν θεωρητικά πάλι. Τι κάνουν όμως στην καθημερινότητα; Αν το εφάρμοζαν δε θα είχαμε τόσους ασθενείς στα νοσοκομεία και τα ιατρεία.

Η συμπεριφορά του σώματος μας είναι συνήθως αντανάκλαση της συμπεριφοράς μας σε αυτό. Ότι του κάνουμε θα μας κάνει. Αν το σεβόμαστε θα μας σεβαστεί, αν το παραμελούμε θα αντιδράσει, αν το κακοποιούμε θα μας κακοποιήσει. Αυτός είναι κανόνας. Θα σας πω μερικά παραδείγματα για να το κατανοήσετε, καλή η θεωρία αλλά με πρακτικά παραδείγματα τα πράγματα ξεκαθαρίζουν.

Πρώτα απ όλα θέλω να σας πω πως εγώ δεν κρίνω συμπεριφορές του κάθε ασθενούς που απευθύνεται σε μένα. Οι δυσκολίες του καθενός είναι σεβαστές. Είμαι εδώ για να βοηθήσω να καταλάβει ο καθένας πως μπορεί να βελτιώσει κάποια πράγματα. Δεν είναι υποχρεωμένοι όλοι να ξέρουν γιατί συμβαίνει κάτι στο σώμα τους. Εμείς καλούμαστε να εξηγήσουμε αυτά που μπορούν να εξηγηθούν, δε τα ξέρουμε όλα.

Έρχονται συχνά στο γραφείο μου και μου λένε έχω καούρες, μου γυρνάει το φαγητό στο στόμα. Στην ερώτηση πως τρώτε; Ξέρετε δουλεύω όλη τη μέρα, τρέχω σα τρελός, δε προλαβαίνω να φάω και όταν το βράδυ πάω σπίτι πέφτω με τα μούτρα στο φαγητό, ούτε καν το μασάω και ξαπλώνω και με παίρνει ο ύπνος. Και μετά ξυπνάω με δυσφορία έχω καούρα ξινίλα, με πιάνει βήχας και γίνομαι χάλια. Θα σας εξηγήσω γιατί γίνεται αυτό, Και κάθομαι και τους λέω πως λειτουργεί το στομάχι. Από εδώ και πέρα αναλαμβάνεις την ευθύνη του εαυτού σου. Αν συνεχίσεις την ίδια συμπεριφορά τώρα που ξέρεις, θα συνεχίσεις να δέχεσαι την ίδια αντίδραση από το σώμα σου, ακόμη και αν σου δώσω φάρμακα που θα σε βοηθήσουν αρκετά στα συμπτώματα. Δε μπορώ να πείσω το στομάχι σου να σε καταλάβει, να του πω…. κοίτα στομαχάκι ο κύριος Χ, δουλεύει όλη τη μέρα, έχει και άγχος, είναι και λίγο λαίμαργος, του αρέσουν τα τηγανητά και το τσιγάρο και το ποτό, μην αντιδράς και εσύ πολύ έντονα, δείξε κατανόηση…..Μη σας φαίνεται ακραίο το παράδειγμα, είναι πράγματα που τα ακούω καθημερινά!

Άλλο παράδειγμα, ο άνθρωπος που προσέχει τι τρώει, πόσο τρώει και πότε τρώει, που δεν αράζει στον καναπέ όλη την ημέρα, που φροντίζει τον εαυτό του το σώμα του θα το ανταποδώσει. Δεν είναι μόνο η καλή του η τύχη που λένε πολλοί, αλλά είναι οι επιλογές του. Που σέβεται το σώμα του και το σώμα του τον σέβεται και αυτό. Είναι να είναι και το σκαρί μας καλό, αλλά πρέπει να του δίνουμε και εμείς την απαραίτητη σημασία. Δε λένε οι καλλιτέχνες; Το ταλέντο είναι η μισή προϋπόθεση, το υπόλοιπο είναι η δουλειά.

Ένα άλλο χτυπητό παράδειγμα είναι όταν ακούω για κάποιες περιπτώσεις σοβαρής ασθένειας ή θανάτου…. Πως το έπαθε αυτό μέχρι χτες ήταν καλά. Η δική μου ερώτηση είναι η εξής; Ήταν καλά ή δεν είχε ελεγχθεί ποτέ; Το λέω γιατί οι περισσότερες σοβαρές ασθένειες είναι «μουγκές» . Το κάπνισμα, ο διαβήτης, η παχυσαρκία, η υπέρταση, η αυξημένη χοληστερίνη και πόσα άλλα πράγματα κάνουν σιγά σιγά ζημιά χωρίς κανένα σύμπτωμα.
Όταν όμως δώσει σημάδια τότε συνήθως υπάρχουν προχωρημένες βλάβες. Τι κάναμε όμως για να ελέγξουμε σε τι κατάσταση είμαστε; Συχνή απάντηση «Δεν νοιώθω τίποτε γιατί να ψαχτώ» . Που είναι η ευθύνη μας τότε;

Εκτός από τη συμπεριφορά στο σώμα μας, αντίδραση θα μας δείξει και η συμπεριφορά στην ψυχή μας. Η κακοποίηση που κάνουμε οι ίδιοι στην ψυχή μας θα βγει. Αυτό είναι πολύ δύσκολο να το αντιληφθεί κάποιος μόνος του. Θέλει μακροχρόνια ψυχοθεραπεία. Όμως πολλά συμπτώματα είναι ψυχοσωματικά και πολλές ασθένειες, έχουν τη βάση τους σε ψυχικά θέματα. Τα βλέπουμε; Ή τα κουκουλώνουμε όπως πολύ συχνά γίνεται. Πόσες φορές ακούμε γύρω μας….. τι το ψάχνεις, άστο μη σε τρώει…. Αν δε ψάξεις τι έχεις μέσα σου θα σε φάει περισσότερο. Πόσες φορές έρχεται κάποιος με πόνο στο στομάχι , φούσκωμα, πονοκεφάλους και ένα σωρό συμπτώματα, και αφού γίνει έλεγχος δε διαπιστώνεται τίποτε. Αν κάτσει κάποιος και κουβεντιάσει με τον κάθε ασθενή, διαπιστώνουμε πως υποκρύπτονται φόβος, ενοχές, ντροπές, άγχος και πόσα άλλα αρνητικά συναισθήματα που βγαίνουν με τη μορφή συμπτωμάτων. Αν κάποιος σου υποδείξει πως μέσα σου έχεις πράγματα να αλλάξεις και δε το κάνεις, η ψυχή σου θα συνεχίσει να σου μιλά για να σε ταρακουνήσει. Κάνεις τις επιλογές σου για να βελτιώσεις τη ζωή σου, Αν δε κάνεις ΕΣΥ κάτι, κανένας άλλος δε μπορεί. Όταν κακοποιώ την ψυχή μου θα με κακοποιήσει και αυτή.

Αυτά δε τα λέω για να κατηγορήσω κόσμο ή να φανώ επικριτική. Τα λέω για να ταρακουνήσω όσους μπορούν να καταλάβουν. Ας σκεφτεί ο καθένας τι κάνει και τι θα μπορούσε να κάνει για να είναι καλύτερα. Το πρώτο και πιο απλό πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι ο προληπτικός έλεγχος. Αυτοί που λένε, αν πας να ψαχτείς όλο κάτι θα σου βρουν θα πρέπει να είναι έτοιμοι να δεχτούν την απάντηση του σώματος αλλά και της ψυχής τους σε ότι γίνει αργότερα. Έπειτα είναι σημαντική η αλλαγή πρώτα μέσα μας και μετά εξωτερικά. Τι σκεφτόμαστε και τι νοιώθουμε θα βγει στο πως συμπεριφερόμαστε στον εαυτό ,ας, πως τρώμε, αν γυμναζόμαστε, αν καπνίζουμε, αν πίνουμε πολύ, αν είμαστε επιθετικοί, φοβικοί, ή ήρεμοι και χαλαροί.

Η μαγική λέξη είναι η λέξη « ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ» Πολύ δύσκολο πράγμα να γίνει σωστά αλλά όχι αδύνατο. Το μήνυμά μου σήμερα είναι

« ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ ΤΝ ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΟΥ ΚΑΙ ΚΑΝΩ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΜΕ ΚΑΝΟΥΝ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΑΛΑ»

Αφήστε το σχόλιό σας στο Facebook πατώντας εδώ.