Τι είναι οι αυτοάνοσες παθήσεις;

Ο οργανισμός έχει μηχανισμούς άμυνας για να προστατεύεται απο εξωτερικούς βλαπτικούς παράγοντες όπως μικρόβια, ιούς, ξένα σώματα. Μπορεί και αναγνωρίζει πως κάτι είναι ξένο προς τον εαυτό του και το πολεμάει φτιάχνοντας αντισώματα για να το αντιμετωπίσει. Όμως υπάρχουν στιγμές που το αμυντικό σύστημα του οργανισμού μπερδεύεται και κάνει λάθος. Σε αυτή την περίπτωση βλέπει τα όργανα του ίδιου του οργανισμού σαν ξένα, φτιάχνει αντισώματα για τα ίδια του τα όργανα και τα πολεμάει. Ουσιαστικά με πολύ απλό τρόπο , μπορούμε να πουμε πως ένας οργανισμός που επιτίθεται στον εαυτό του είναι αυτοκαταστροφικός.

Τι όργανα προσβάλλουν οι αυτοάνοσες παθήσεις;

Όλα τα όργανα του σώματος μπορεί να προσβληθούν απο αυτοάνοσες νόσους. Υπάρχουν πάνω απο 80 διαφορετικές παθήσεις, οι οποίες μπορεί και να συνδυάζονται μεταξύ τους. Πιο συχνά νοσούν τα αιμοφόρα αγγεία, οι μυες, το δέρμα, το ήπαρ, το έντερο, οι ενδοκρινείς αδένες (συχνότατα ο θυρεοειδής) και οι αρθρώσεις. Παραδείγματα τέτοιων νόσων είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η θυρεοειδοπάθεια Hashimoto, η μυασθένεια Gravis, η αυτοάνοση ηπατίτιδα, η πρω τοπαθής χολική κιρρωση, ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η κοιλιοκάκη, η νόσος του Crohn, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 και πάρα πολλές ακόμη. Αναλόγως τα όργανα που προσβάλονται είναι και τα αντίστοιχα συμπτώματα. Υπάρχουν όμως και κάποια συμπτώματα που είναι αρκετά συνηθισμένα σ τις περισσότερες παθήσεις. Και αυτά είναι η κόπωση, η κακουχία, οι αρθραλγίες, ο πυρετός και το δερματικό εξάνθημα.

Τι προκαλεί αυτοάνοσες νόσους;

Ενα πολύ σημαντικό ερώτημα είναι τι προκαλεί την εμφάνιση αυτοανοσίας. Δυστυχώς η απάντηση δεν είναι γνωστή. Έχουν ενοχοποιηθεί μικρόβια, ιοί, χημικές ουσίες, φάρμακα, περιβαλλοντικοί παράγοντες αλλά τίποτε δεν είναι απολύτως σίγουρο. Άλλωστε αν ήταν σίγουρο τιο αίτιο θα είχε βρεθεί και η οριστική θεραπεία.

Ψυχολογία και ασθένειες

Αυτό στο οποίο θα ήθελα να εστιάσω είναι στη σημασία του ψυχολογικού παράγοντα στην εμφάνιση όχι μόνο αυτοάνοσων παθήσεων,αλλά γενικά ασθενειών. Ίσως να έχετε προσέξει πως όταν είσαστε στεναχωρημένοι, ή πολύ αγχωμένοι ή περνάτε μια περίοδο έντονης πίεσης αρρωσταίνετε εύκολα. Αυτό μας δείχνει πόσο σημαντική είναι η καλή ψυχολογία στη διατήρηση της υγείας μας. Και δυστυχώς όταν περνάμε μια δύσκολη περίοδο και αρρωστήσουμε, τότε το άγχος και ο φόβος της ασθένειας δημιουργεί ένα φαύλο κύκλο που δύσκολα σπάει. Ενδεχομένως το στρες προκαλεί ορμονικές διαταραχές που διαταράσσουν τη φυσιολογική άμυνα του οργανισμού και τότε να δημιουργείται η βάση για την εκδήλωση μιας νόσου.
Και δεν είναι απαραίτητο να είναι κάποιο έντονο και εμφανές στρες που μπορεί να προκαλέσει νόσο.

Τι γίνονται όλα εκείνα τα συναισθήματα που καταπνίγουμε; Αν δεν τα εκδηλώσουμε στην ώρα τους κάποτε θα βρουν τρόπο να βγουν στην επιφάνεια. Και συνήθως είναι μέσω κάποιας ασθένειας. Που πανε οι ανάγκες μας που δεν εκφραστήκανε; είναι κάπου κρυμένες στον ψυχισμό μας και κάποτε θα μιλήσουν. Η ψυχή δεν έχει φωνή. Ο μόνος τρόπος είναι να σωματοποιήσει. Και στην αρχή τα συμπτώματα μπορεί να είναι απλά ψυχοσωματικά. Αν όμως παραμείνει το ερέθισμα μέσα μας , κάποια στιγμή θα εμφανιστεί νόσος.

Όταν αρχίσουμε να εμφανίζουμε συμπτώματα, αφού βέβαια απευθυνθούμε σε ειδικό, καλό είναι να ρωτήσουμε τον εαυτό μας κάποια πράγματα. Τι πρόβλημα έχω; από που προέρχεται; Τι έχει συμβεί το τελευταίο διάστημα πριν εμφανιστεί η νόσος; τι ανάγκες έχω που δεν τις ανέφερα ποτέ; μήπως υπάρχει κάτι που θα ήθελα να αποφύγω; υπάρχει κάτι που με τρομάζει και φοβάμαι να το αντιμετωπίσω; Πως θα κάνω μια σημαντική αλλαγή; έχω αυτά που πραγματικά χρειάζομαι στη ζωή μου; ντρέπομαι για κάτι; νοιώθω ενοχές; και πολλά άλλα τέτοια ερωτήματα.

Πίσω απο την κάθε ασθένεια υπάρχει πιθανότατα ένα μήνυμα. Δεν είναι εύκολο να βρεθεί. Όμως ας το ψάξουμε και αν καταφέρουμε να το βρούμε και να το ακούσουμε, ίσως να βρούμε την οριστική λύση ή τουλάχιστον τη θεαματική βελτίωση σε κάποια νόσο που μας ταλαιπωρεί.

Αφήστε το σχόλιό σας στο Facebook πατώντας εδώ.