Τι είναι η διαφραγματοκήλη;
Η διαφραγματοκήλη είναι μια ανατομική ανωμαλία κατά την οποία ένα μέρος του στομάχου το οποίο βρίσκεται φυσιολογικά κάτω από το διάφραγμα , περνάει μέσα από μία οπή του διαφράγματος μέσα στο θώρακα. Φυσιολογικά ο οισοφάγος που περνάει μέσα από το θώρακα, περνάει το διάφραγμα μέσα από μια οπή (το οισοφαγικό τρήμα) και αμέσως κάτω από το διάφραγμα ενώνεται με το στομάχι. Στο κάτω μέρος του οισοφάγου υπάρχει ένας σφιγκτήρας που ανοίγει όταν τρώμε για να περνάει το φαγητό και κλείνει μετά. Αυτό προστατεύει από την παλινδρόμηση υγρών από το στομάχι στον οισοφάγο. Στα άτομα με διαφραγματοκήλη η οπή αυτή είναι μεγαλύτερη και ο σφιγκτήρας πιο χαλαρός με αποτέλεσμα να περνάει εύκολα μέρος του στομάχου μέσα από αυτή. Σε αυτή την περίπτωση το περιεχόμενο του στομάχου ανεβαίνει εύκολα στον οισοφάγο.
Τι μπορεί να την προκαλέσει;
Αν και δεν είναι πάντα εύκολο να προσδιοριστούν οι αιτίες που προκαλούν την δημιουργία της διαφραγματοκήλης, σε γενικές γραμμές ότι αυξάνει την πίεση μέσα την κοιλιά μπορεί να την εμφανίσει. Τέτοιες καταστάσεις είναι η παχυσαρκία, ο συχνός και έντονος βήχας, η δυσκοιλιότητα, το σήκωμα μαγάλου βάρους. Επίσης σημαντικό ρόλο παίζει το κάπνισμα, η κληρονομικότητα, ανωμαλίες που υπάρχουν εκ γενετής, αλλά και το πέρασμα της ηλικίας, καθώς εμφανίζεται πολύ συχνότερα σε μεγαλύτερους ασθενείς.
Τι συμπτώματα έχει;
Αν και η διαφραγματοκήλη είναι πολύ συχνή, συμπτώματα έχουν λίγοι ασθενείς. Και τα συμπτώματα εμφανίζονται κυρίως σε άτομα με μεγάλη διαφραγματοκήλη και γίνονται πιο έντονα όταν ο ασθενής ξαπλώνει.Οι ασθενείς διαμαρτύρονται κυρίως για καούρες, ξινίλες, ναυτία, ρεψίματα, μερικές φορές το φαγητό ανεβαίνει στο στόμα τους, σπανιότερα υπάρχει πόνος κυρίως όταν υπάρχει φλεγμονή στον οισοφάγο,λόξυγγας, δυσκολία στην κατάποση και επίσης μπορούν να εμφανιστούν και συμπτώματα εκτός οισοφάγου, όπως βραχνάδα στη φωνή, λοιμώξεις αναπνευστικού, και άσθμα, επιπλοκές της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Όταν η διαφραγματοκήλη είναι μεγάλη μπορεί να έχουμε αναιμία από έλλειψη σιδήρου. Μια από τις επιπλοκές της διαφραγματοκήλης που ευτυχώς παρατηρείται σπάνια είναι όταν γίνεται περίσφιξη, δηλαδή στραγγαλίζεται το τμήμα του στομάχου που βρίσκεται στο θώρακα με αποτέλεσμα να μην αιματώνεται σωστά και να προκαλείται ισχαιμία. Τα συμπτώματα αυτής της κατάστασης θυμίζουν τα συμπτώματα καρδιακού επεισοδίου, και θα πρέπει ο ασθενής να αντιμετωπιστεί άμεσα γιατί το τμήμα του στομάχου που δεν αιματώνεται σωστά μπορεί να νεκρωθεί.
Πως μπαίνει η διάγνωση
Η υποψία της παρουσίας διαφραγματοκήλης γίνεται με το ιστορικό του ασθενούς. Η επιβεβαίωση γίνεται με τη γαστροσκόπηση ή το βαριούχο γεύμα. Η απλή ακτινογραφία δεν είναι πολύ βοηθητική.
Κατά τη γαστροσκόπηση ο γιατρός περνάει έναν ευκαμπτο σωλήνα από το στόμα στο στομάχι και βλέπει αν υπάρχει διαφραγματοκήλη και αν έχει φλεγμονή ο οισοφάγος. Η γαστροσκόπηση μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία με σπρέι στο λαιμό ή με χορήγηση μέθης. Κατά το βαριούχο γεύμα ο ασθενής πίνει λίγο βάριο και βγάζει ακτινογραφίες
Ποιά είναι η θεραπεία
Αναλόγως τα συμπτώματα του ασθενούς και το μέγεθος της διαφραγματοκήλης η θεραπεία μπορεί να είναι συντηρητική ή χειρουργική. Εκτός από τα φάρμακα που μειώνουν την οξύτητα του στομάχου, σημαντική είναι και η εφαρμογή απλών κανόνων όπως η να χάσει ο ασθενής βάρος, να μη ξαπλώνει αμέσως μετά το φαγητό αλλά να περιμένει 2-3 ώρες, να χρησιμοποιεί 2-3 μαξιλάρια, να μη σηκώνει βάρη ιδίως μετά το φαγητό, να μη φορά στενά ρούχα που πιέζουν την κοιλιά του, να αποφευγει τα πολύ λιπαρά ή πικάντικα φαγητά, τη σοκολάτα, τη μέντα , το καφέ αλλά και το τσιγάρο και το αλκοόλ. Είναι πολύ καλύτερο τα γεύματα να είναι συχνά και μικρά παρά ένα και μεγάλο. Σε σοβαρές περιπτώσεις μεγάλης διαφραγματοκήλης ή επιπλοκών της γίνεται λαπαροσκοπική χειρουργική επέμβαση .
Μηνύματα να θυμόμαστε
-Η διαφραγματοκήλη είναι πολύ συχνή, όμως ελάχιστοι έχουν συμπτώματα
-Είναι μια ανατομική ανωμαλία
-Τα συχνότερα συμπτώματα είναι αυτά της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης
-Η διάγνωση μπαίνει με γαστροσκόπηση ή βαριούχο γεύμα
-Η θεραπεία είναι κυρίως η αλλαγή του τρόπου ζωής σε συνδυασμό με φάρμακα και σε σοβαρές περιπτώσεις χειρουργική
Αφήστε το σχόλιό σας στο Facebook πατώντας εδώ.