Είσαι έγκυος; Συγχαρητήρια!!!! Πόση χαρά παίρνεις εσύ και οι δικοί σου άνθρωποι δε λέγεται. Μεγάλη αλλαγή στη ζωή αλλά και στο σώμα σου. Μη σε τρομάζει αυτό. Έτσι κάνει η φύση σε όλα τα έμβια όντα. Και μια χαρά συνεχίζει το έργο της εδώ και εκατομμύρια χρόνια.
Οι αλλαγές στο σώμα είναι αρκετές. Μερικές φορές μπορεί να είναι και ενοχλητικές. Πάμε να δούμε τι συμπτώματα μπορούν να εμφανιστούν στο πεπτικό σύστημα στην εγκυμοσύνη.
Το πρώτο και πιο συνηθισμένο σύμπτωμα είναι η ναυτία. Οι περισσότερες γυναίκες, σχεδόν 9 στις 10 θα εμφανίσουν αυτό το σύμπτωμα το πρώτο τρίμηνο ιδίως την 6η με 8η εβδομάδα, πιο έντονα το πρωί, γι αυτό μιλάμε για πρωινή αδιαθεσία. Συχνά συνοδεύεται από εμετό. Πιο συχνά ναυτία και έμετο παρουσιάζουν οι νεότερες γυναίκες, οι παχύσαρκες, οι καπνίστριες και όταν πρόκειται για πρώτη εγκυμοσύνη. Αν μια γυναίκα έχει ναυτίες στην πρώτη κύηση είναι πιθανότερο να εμφανίζει και σε επόμενη, αλλά συνήθως είναι πιο ήπια και κρατάει λιγότερο. Ο λόγος που εμφανίζονται αυτά τα ενοχλητικά συμπτώματα είναι ορμονικές διαταραχές που δημιουργούν διαταραχές στην κινητικότητα του πεπτικού συστήματος, αλλά και ψυχολογικοί παράγοντες. Αν η ναυτία και οι έμετοι συνεχιστούν μετά το 1ο τρίμηνο τότε θα πρέπει να γίνει διερεύνηση για άλλες αιτίες. Συνήθως δε χρειάζεται αγωγή, ενδεχομένως διαιτητικές τροποποιήσεις, μείωση της πρόσληψης λίπους και μικρότερα γεύματα. Καλό είναι να αποφεύγονται φάρμακα , αν όμως είναι πραγματική ανάγκη ο γιατρός ενδέχεται να συστήσει κάτι ήπιο.
Υπάρχει όμως μια σπάνια κατάσταση που λέγεται «υπερέμεση της κύησης», όπου τα συμπτώματα της ναυτίας και των εμέτων είναι πολύ έντονα και μπορεί να οδηγήσουν σε αφυδάτωση της γυναίκας καθώς και ηλεκτρολυτικές διαταραχές. Μπορεί να συνοδεύεται από έντονη σιελόρροια, απώλεια βάρους, κοιλιακό άλγος και διαταραχές του θυρεοειδή. Σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί νοσηλεία. Εμφανίζεται το πρώτο τρίμηνο και μπορεί να διαρκέσει και μέχρι την 20η εβδομάδα. Η αιτία δεν είναι σαφής. Ίσως να οφείλεται σε ορμονικούς, ψυχολογικούς αλλά και γενετικούς παράγοντες.
Ένα άλλο πολύ συνηθισμένο σύμπτωμα είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Εκδηλώνεται κυρίως με καούρες και ξινίλες. Σε μεγάλο ποσοστό παρατηρείται στο πρώτο τρίμηνο, αλλά και μέχρι το τέλος την κύησης. Οι λόγοι που εμφανίζονται τα συμπτώματα αυτά είναι διαταραχές κινητικότητας του πεπτικού λόγω των ορμονών αλλά και πίεση του στομάχου από τη μήτρα που μεγαλώνει. Λόγω της αποφυγής χορήγησης φαρμάκων θα πρέπει η γυναίκα να προσέχει τη διατροφή της, να έχει μικρά γεύματα, να μη τρώει τουλάχιστον 3 ώρες πριν ξαπλώσει και να κοιμάται με τουλάχιστον δυο μαξιλάρια στη πλάτη. Ασφαλή φάρμακα είναι τα αντιόξινα, οτιδήποτε άλλο καλό είναι να αποφεύγεται.
Ένα άλλο πρόβλημα που μπορεί να εμφανιστεί είναι η χολολιθίαση, δηλαδή πέτρες στη χολή. Μπορεί να μη προκαλέσουν ποτέ κανένα σύμπτωμα, αλλά ίσως να προκαλέσουν κωλικό, δηλαδή πόνο στην κοιλιά, χολαγγειιτιδα ή παγκρεατίτιδα. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί να γίνει χειρουργείο κατά τη διάρκεια της κύησης. Ο λόγος που εμφανίζονται πέτρες είναι γιατί η χολή γίνεται τόσο πυκνή που σχηματίζει πέτρες.
Αλλαγή μπορεί να εμφανίσουν και οι συνήθειες του εντέρου. Κυρίως εμφανίζεται δυσκοιλιότητα. Η δυσκοιλιότητα στην εγκυμοσύνη είναι πολύ συχνή. Και αυτό γιατί αφενός μεν η ορμόνη προγεστερόνη μειώνει την κινητικότητα του εντέρου, αφετέρου όταν η μήτρα μεγαλώνει πιέζει το έντερο και δε μπορεί να κινηθεί εύκολα. Επιπλέον σκευάσματα σιδήρου που χρειάζεται να παίρνουν πολλές γυναίκες χειροτερεύουν το πρόβλημα. Αντιμετωπίζεται κυρίως με διατροφικές αλλαγές, πολύ νερό και φυτικές ίνες, καθώς και καθημερινή άσκηση όπως περπάτημα, όσο επιτρέπεται. Υπάρχουν κάποια ασφαλή σκευάσματα που μπορούν να χορηγηθούν στην κύηση. Η δυσκοιλιότητα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα από τις αιμορροΐδες. Οι αιμορροΐδες είναι οι φλέβες της περιοχής του πρωκτού. Όταν πιέζεται η περιοχή από το μωρό αλλά και από έντονη πίεση κατά την κένωση μπορούν να βγουν προς τα έξω, να ματώσουν, να έχουν πόνο, τσούξιμο, φαγούρα και αίμα. Καμιά φορά μπορεί να σκιστεί λίγο το δέρμα του πρωκτού και να σχηματιστεί ραγάδα.
Γυναίκες που έχουν συμπτώματα ευερεθίστου εντέρου (πιο συχνά ακούγεται ως σπαστική κολίτιδα) μπορεί να παρατηρήσουν επιδείνωση των συμπτωμάτων τους. Επειδή το ευερέθιστο έντερο έχει άμεση σχέση με την ψυχολογική κατάσταση και πολλές γυναίκες κατά την κύηση βιώνουν έντονο άγχος και φόβο, ή αν η εγκυμοσύνη είναι ανεπιθύμητη, τότε τα συμπτώματα μπορούν να γίνουν πιο έντονα.
Μια άλλη ενοχλητική αλλά αθώα για τη μητέρα κατάσταση είναι η ενδοηπατική χολόσταση της κύησης. Τι σημαίνει αυτό; Ακούγεται περίεργο. Έχει να κάνει με κάποιες ουσίες που λέγονται χολικά οξέα που μπορεί να αυξηθούν στο αίμα κατά την κύηση. Μπορεί να προκληθεί φαγούρα αρχικά στις παλάμες και τα πέλματα και να επεκταθεί σε όλο το σώμα . Ενδέχεται να παρατηρηθεί ίκτερος, δηλαδή κιτρίνισμα του δέρματος γιατί ανεβαίνει η χολερυθρίνη. Συχνότερα παρατηρείται σε μεγαλύτερες γυναίκες, σε γυναίκες που έχουν πολλαπλούς τοκετούς και σε δίδυμη κύηση. Τα συμπτώματα φεύγουν εντελώς 2-3 εβδομάδες μετά τον τοκετό. Υπάρχει πιθανότητα η γυναίκα να γεννήσει πρόωρα γιατί το μωρό δυσκολεύεται και μπορεί να εμφανίσει προβλήματα σοβαρά . Η αιτία είναι γενετική και ορμονική.
Μια πολύ σοβαρή αλλά ευτυχώς εξαιρετικά σπάνια κατάσταση είναι το οξύ λιπώδες σύνδρομο της κύησης. Εμφανίζεται στο 3ο τρίμηνο της κύησης και βάζει σε κίνδυνο μητέρα και μωρό. Τα συμπτώματα είναι συνήθως άτυπα. Ναυτία, ανορεξία, εμετός, πονοκέφαλος, πόνος στην κοιλιά. Πυρετός και ίκτερος εμφανίζεται στις περισσότερες γυναίκες. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά επείγουσα και χρειάζεται άμεσα τοκετός.
Να μη ξεχνάμε πως εκτός από τα προβλήματα που εμφανίζονται συχνότερα κατά την εγκυμοσύνη, μπορεί να εμφανιστεί και οτιδήποτε άλλο όπως θα συνέβαινε και εκτός κύησης. Για αυτό όταν εμφανίζεται ένα νέο σύμπτωμα πρέπει να έχουμε επικοινωνία με το γιατρό που εμπιστευόμαστε γιατί ενδέχεται να χρειαστεί κάποιος έλεγχος.
Κορίτσια μη τρομάζετε, δεν είναι κάθε πόνος στην κοιλιά κάτι για να τρέχετε. Ούτε χρειάζεται να ζείτε με άγχος πως θα σας συμβούν τα πιο σπάνια. Στο σώμα γίνεται χαμός. Ωραίος χαμός. Σε όλα τα έμβια όντα συμβαίνουν και δε γκρινιάζουν. Είδατε ποτέ γατούλα να διαμαρτύρεται; Ορμόνες, φάρμακα, γονίδια, το μωρό όλα παίζουν το ρόλο τους. Θετική διάθεση να υπάρχει και αυτή η όμορφη και δύσκολη περίοδος θα τελειώσει. Και δε θα θυμάστε καν τι είχατε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μόλις αγκαλιάσετε το μωρό σας. Ο φόβος και η γκρίνια είναι κακοί σύμμαχοι. Ούτε να υπερβάλετε, ούτε να χαϊδεύεστε (ναι, ναι συμβαίνει συχνά!!!) γιατί μεγαλοποιούνται τα συμπτώματά σας. Αν κάτι σας ανησυχεί, μιλήστε κατευθείαν με το γιατρό σας. Μη παίρνετε φάρμακα χωρίς λόγο. Προσέξτε τον εαυτό σας, τα κιλά σας, τι τρώτε, να κοιμάστε καλά, ελπίζω να μη καπνίζετε και όλα θα πάνε καλά! Με το καλό λοιπόν να έρθει το μωρό σας!
Αφήστε το σχόλιό σας στο Facebook πατώντας εδώ.